Klimaataanpak maakt ouderen onzeker in de huidige woonsituatie

Omdat de meeste ouderen in Son en Breugel in woningen van vóór 1975 wonen, zijn velen onzeker over hun toekomstige woonsituatie. Vragen zoals “kan ik nog wel met mijn huidige cv ketel verder” en “wat gaat het me kosten om straks niet in de kou te zitten” , zijn zeer begrijpelijk.

In dit artikel geven wij weer wat de huidige stand van zaken is en wat je in hoofdlijnen kunt doen om niet de verkeerde beslissingen te nemen. Om klimaatverandering tegen te gaan wil de Nederlandse overheid 49% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 dan in 1990. Om dit doel te halen neemt de Rijksoverheid maatregelen en maakt afspraken met andere partijen. Binnenkort verwachten wij een verdere uitwerking van het klimaatakkoord. Hierin zal o.a. worden aangegeven op welke wijze woningbezitters moeten gaan bijdragen aan de klimaatdoelen.

Vervolgens zullen gemeenten binnen twee jaar verdere plannen per wijk gaan uitwerken met de betrokken eigenaren zoals verhuurders en particulieren.
Duidelijk is in ieder geval dat het gebruik van fossiele brandstoffen zal moeten worden teruggedrongen. Het op korte termijn loskoppelen van de gasleidingen ligt echter niet voor de hand omdat er nog veel moet gebeuren voordat dit realiteit is. Wel is het mogelijk om te besparen op het gasverbruik.
Zonder te investeren is in de meeste gevallen al veel te besparen door binnendeuren zoveel mogelijk dicht te houden en alleen vertrekken te verwarmen die gebruikt worden. Ook is het natuurlijk verstandig alleen de verwarming aan te zetten wanneer je ook thuis bent. Het doel van de overheid is om in 2050 alle woningen van het gas af te hebben. Voor aardgasvrij wonen is het vervangen van de cv-ketel door duurzame verwarming de laatste stap. Het begint met goede isolatie, ventilatie en geschikte radiatoren. Het is niet nodig om het huis in één keer geschikt te maken voor wonen zonder aardgas. In een wijk die van het aardgas gaat, krijgen bewoners zeker de tijd om zich voor te bereiden (bijvoorbeeld 10 jaar). Bovendien is zo’n driekwart van de wijken waarschijnlijk pas na 2030 aan de beurt. Er is dus de tijd om verbeteringen voor aardgasvrij wonen te combineren met onderhoud en verbouwingen die de komende jaren gewenst zijn. Dat scheelt in de kosten.

Welke maatregelen zijn dan het meest gewenst? Hier volgen de belangrijkste:

  • 1 Isoleer de spouwmuren omdat deze investering voor iedereen rendeert.
  • 2 Dakisolatie kan op verschillende manieren en heeft groot effect op het verbruik
    aan energie. Het is te combineren met vervanging van de dakbedekking of
    verbouwing van de zolder.
  • 3 Vloerisolatie is eenvoudig uit te voeren wanneer er een kruipruimte aanwezig is.
  • 4 Dubbelglas kan bij iedere aanpak van de kozijnen of het vervangen van glas
    worden aangepast naar HR++ glas of in sommige gevallen triple glas.

In geval een meer gestructureerde aanpak nodig is, kan een onafhankelijk adviseur uitkomst bieden. Ook is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan met meer informatie zoals o.a. te vinden is bij http://www.milieucentraal.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *