Wat weet u van cybercriminaliteit?

In deze editie verschijnt weer een artikel onder auspiciën van de gemeente betreffende veiligheidszaken in Son en Breugel. Reacties naar de auteur zijn welkom.

Cybercrime is een vorm van digitale criminaliteit. Het is de snelst groeiende vorm van misdaad en het wordt dan ook een steeds groter probleem. Voorbeelden van cybercriminaliteit zijn onder andere: identiteitsfraude, het hacken van je computer/telefoon/tablet, digitale oplichting, cyber pesten, het vergrendelen van data (ransomware), enz. Ouderen worden vaak slachtoffer van deze vorm van criminaliteit.

Een van de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit is ‘phishing’. Via een valse e-mail of website wordt gevraagd naar je persoonlijke gegevens. Geef nooit zomaar wachtwoorden, pincodes of andere persoonlijke gegevens door. Neem altijd contact op met de afzender als je het niet vertrouwd. Een bank zal bijvoorbeeld nooit via een e-mail, WhatsApp bericht of SMS persoonlijke gegevens opvragen! Tegenwoordig kunnen e-mails er ontzettend echt uitzien, kijk dus eerst alles goed na, voordat je bijvoorbeeld op een link klikt.

Wat kunt u zelf doen om internetcriminelen te weren?
-Zorg voor een goedwerkende virusscanner;

-Gebruik altijd verschillende sterke wachtwoorden;

-Maak regelmatig een back-up van je gegevens;

-Voer software updates altijd direct uit.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.veiliginternetten.nl/maakhetzeniettemakkelijk.

Bent u slachtoffer van digitale oplichting? Doe dan aangifte bij de politie! Er komen nog steeds maar weinig aangiften binnen. Mensen schamen zich vaak, terwijl het iedereen kan gebeuren. Voor de politie is het van groot belang dat er aangifte wordt gedaan. Cybercriminelen zijn moeilijk op te sporen, maar er zijn speciale teams bij de politie die samenwerken met partijen uit zowel binnen- als buitenland om de criminelen op te sporen.

Heeft u een onderwerp waar u graag meer informatie over wilt? Neem dan contact op met Kirsty Lochten, beleidsmedewerker Veiligheid gemeente Son en Breugel, via k.lochten@sonenbreugel.nl en wie weet wordt dit onderwerp de volgende keer behandeld.