VEILIGHEID in Son en Breugel

In deze editie verschijnt het tweede artikel onder auspiciën van de gemeente betreffende veiligheidszaken in Son en Breugel. Reacties naar de auteur zijn welkom.

Geef inbrekers geen kans!
De zomer is bijna voorbij! En dus ook de vakantieperiode voor de meesten onder u. De zon kan nog volop schijnen en waarschijnlijk bent u wat vaker de deur uit, vooral als gepensioneerde want dan hoeft u geen rekening te houden met het vakantieseizoen. Een ideale gelegenheid voor inbrekers om uw huis binnen te sluipen. Het kan overal en bij iedereen gebeuren, op ieder moment van de dag. Maar: met uw alertheid kunt u gelukkig ook heel veel voorkomen!

Babbeltrucs
Nog steeds zijn ouderen vaak het slachtoffer van babbeltrucs. Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen iemand te beroven. De oplichters ogen betrouwbaar en zeggen bijvoorbeeld dat ze van de thuiszorg zijn, dat ze de meterstand op komen nemen of vragen of hun kind even naar het toilet mag. U laat de oplichters binnen en vervolgens stelen zij geld en/of andere waardevolle bezittingen. Tips:
-Kijk voor u uw deur open doet, wie er heeft aangebeld. Vraag wat de persoon komt doen!
– Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, of laat een kijkgaatje in uw deur maken, zodat u ziet wie er voor de deur staat zonder open te doen.
– Vraag altijd een legitimatiebewijs!
– Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen oplichters met zijn tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere persoon naar binnen loopt.
– Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen en vertrouw niet iedereen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist hele zielige verhalen. Zelfs moeders met kinderen kunnen oplichters zijn!

Insluipingen
Met het mooie weer is het aantrekkelijk om een deur of raam open te laten staan. Een insluiper maakt hier gretig gebruik van! Sluit daarom alles af als u van huis weg gaat. Bent u thuis? Zorg dan in ieder geval dat u de openstaande deuren en ramen afsluit van de vertrekken waar u zich niet bevindt.

Gaat u op vakantie?
De woningen van vakantiegangers zijn een zeer eenvoudig doelwit en laten vaak duidelijk zien dat er voor een langere periode niemand thuis is. U kunt veel doen om een inbraak te voorkomen. Enkele handige tips:
– Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt, zorg voor een tijdschakelaar op uw verlichting;
– Laat geen geld, sieraden, telefoons en laptops in het zicht liggen;
– Plaats geen berichten over uw vakantie op social media;
– Sluit alle ramen en deuren goed af ;
– Laat uw buren weten dat u weg bent en waar u te bereiken bent.

Kijk voor meer tips op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl of op www.politie.nl.
Is er sprake van een verdachte situatie? Bel dan altijd 112!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer informatie over wilt? Neem dan contact op met Kirsty Lochten, beleidsmedewerker Veiligheid gemeente Son en Breugel, via k.lochten@sonenbreugel.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *