Noodopvang alleen realiseerbaar met meer samenwerking

Noodopvang alleen realiseerbaar met meer samenwerking

Het komt regelmatig voor dat inwoners van Son en Breugel na een medisch incident onverwacht intensieve noodopvang nodig hebben. Het gaat hier om mensen die niet naar een ziekenhuis hoeven te gaan, maar zichzelf niet kunnen redden; om situaties waarin partner, familie, mantelzorgers of overige betrokkenen niet beschikbaar zijn of het probleem niet kunnen aanpakken. Van de ene op de andere dag is er intensieve hulp nodig in de vorm van een plaats met medische verzorging, soms ook met andere begeleiding of thuiszorg. Meestal voor een beperkte tijd, of in ieder geval totdat er een meer definitieve oplossing gevonden is.

Als de noodzaak hiertoe door de huisarts is vastgesteld komt het moeilijke moment. Waar is plaats, en wie levert de medische en/of andere verzorging? Een belronde langs voor de hand liggende plaatsen in Son en Breugel levert gewoonlijk de antwoorden dat er geen plaats en geen medische of verzorgende menskracht beschikbaar is. We zien regelmatig dat personen, die dit overkomt, uitwijken naar particuliere oplossingen (zoals zorghotels of andere particuliere instellingen) waarvoor ze flink moeten betalen. Dat kan niet de bedoeling zijn van ons veelgeprezen zorgstelsel. Het onderwerp speelt in meer gemeenten, misschien wel in heel Nederland.

Meer geld en meer menskracht om dit probleem op te lossen is niet beschikbaar. We moeten dit met bestaande instellingen oplossen. Daarbij behoren de schotten tussen de verschillende organisaties weg te vallen. Er moet voor deze situaties één centrale intake komen, die door alle partijen erkend wordt. De verschillende partijen moeten sneller en soepeler zijn onder regie van één centrale coördinatie in Son en Breugel.

Seniorenraad, Chronisch zieken en Gehandicapten Platform, MC De Linden en andere betrokkenen zijn bezig een verzoek op te stellen om alle betrokkenen (waaronder ook de in Son en Breugel werkzame zorginstellingen en de zorgverzekeringen, CMD en gemeente) op bovenstaande wijze of vergelijkbaar te laten samenwerken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *