CRIMINALITEIT TIJDENS CORONACRISIS

De Seniorenraad presenteert in samenwerking met politie en gemeente het vijfde artikel in de reeks ‘Veiligheid’.

 

In een tijd waarin mensen elkaar zoveel mogelijk proberen te helpen en zich van hun goede kant laten zien, aarzelen (cyber)criminelen helaas niet om gebruik te maken van deze crisis. Met slinkse trucs proberen zij een slaatje te slaan uit de coronacrisis. Het is daarom van belang om juist nu hier extra alert op te zijn.

 

Phishing mails
Mensen worden via phishing e-mails onder druk gezet om persoonlijke informatie -zoals inloggegevens- af te staan. Een inmiddels bekend voorbeeld zijn de e-mails over de antibacteriële bankpas. Trap hier niet in! Er is een lange lijst van phishing campagnes die zich specifiek richt op de angst voor het virus. Zorg dat u alleen de berichtgeving opvolgt van officiële instanties. Deze instanties zullen u nooit via e-mail vragen om inloggegevens, wachtwoorden, pincodes etc.

 

Babbeltrucs
Criminelen passen hun babbeltruc aan op de actualiteit. Er zijn al meldingen waarbij mensen zeggen dat ze komen controleren op symptomen van het corona virus. Let op: een zorgmedewerker zal nooit onaangekondigd langs komen!  Ook zijn er meldingen waarbij ouderen wordt aangeboden om boodschappen voor hen te doen. Als u hier gebruik van wilt maken, vraag dan altijd om een legitimatiebewijs, geef nooit uw pinpas mee en betaal pas bij aflevering van de boodschappen. Wees er alert op wanneer iemand die u niet kent, op wat voor manier dan ook, toegang probeert te krijgen tot uw woning.

 

Geld vragen via mail, sms of WhatsApp
Steeds vaker komt de melding binnen dat er via een WhatsApp bericht door een ‘familielid’ gevraagd wordt om geld over te maken. Neem altijd telefonisch contact op met degene waar het om gaat. Het lijkt alsof het bericht echt van een ‘familielid’ komt, maar verifieer dit altijd! Wacht anders tot u diegene persoonlijk gesproken heeft.

 

Onbetrouwbare coronatesten
Er worden door criminelen coronatesten verkocht die onbetrouwbaar zijn of zelfs helemaal niet werken. Kom niet in de verleiding zo’n test te kopen en op de uitkomst te vertrouwen. Uitgaan van een foutieve uitkomst van zo’n test kan levensgevaarlijke consequenties hebben voor uzelf en de mensen in uw directe omgeving.

 

Heeft u een onderwerp waar u graag meer informatie over wilt? Neem dan contact op met Kirsty Lochten, beleidsmedewerker Veiligheid, via k.lochten@sonenbreugel.nl en wie weet wordt dit onderwerp de volgende keer behandeld.