Verslag: Themaochtend Samen wonen in een (brand)veilige leefomgeving

Themaochtend vrijdag 28 februari, georganiseerd door de Seniorenraad Son en Breugel: Samen wonen in een (brand)veilige leefomgeving.

 

In 2014 is de gemeente, samen met de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost en de woonstichting ‘thuis’ gestart met het project Son en Breugel (Brand)Veilig.

 

De werkgroep Welzijn van de Seniorenraad Son en Breugel had twee ambassadeurs namens dit project – Nic Unlandt en Martien Hettelder – bereid gevonden tips en uitleg te geven over mogelijke maatregelen.

De aanwezigen kregen folders uitgereikt met een toelichting over o.a. het op de juiste wijze plaatsen van rook- en koolmonoxidemelders in huis.

Het belang van een checklist en een vluchtplan werd benadrukt.

 

Het risico van het opladen van een telefoon, de accu van de E-bike of scootmobiel tijdens de afwezigheid van de bewoners werd gemeld. Nóóit weggaan zonder de oplader uit te schakelen, was het credo.

Dit laatste geldt zeker ook bij het gebruik van een droogtrommel, een van de hoofdoorzaken van het ontstaan van brand in huis.

 

Na afloop kon een afspraak met de heren gemaakt worden om de thuissituatie te laten beoordelen en de mogelijkheid een gratis rookmelder te installeren.