Oplichters vragen geld voor nepafspraak vaccinatie

Oplichters vragen geld voor nepafspraak vaccinatie: ‘Ik kan me wel voor mijn kop slaan’
EINDHOVEN – Nietsvermoedende ouderen bellen om een (nep-)afspraak voor vaccinatie te maken, en daar geld voor vragen. Een nieuwe vorm van oplichting. Een 73-jarige Eindhovense was het slachtoffer, en ze is niet de enige. ,,Als mensen ongerust zijn, trappen ze sneller ergens in.”

Vanda van der Kooi 19-01-21, 20:40 Bron: ED

De Eindhovense meldt dit – anoniem – aan het ED, omdat ze anderen wil waarschuwen. ,,Ik kan me wel voor mijn kop slaan. Ik sprak diverse malen mijn wantrouwen uit tegen de man die me belde. En toch ben ik erin mee gegaan.” Maandag werd ze gebeld door het nummer 316 83189374. ,,In het scherm stond Team Thuiszorg. Ik werd gebeld om een afspraak in te plannen voor de coronavaccinatie. Dat verbaasde mij, want ik krijg helemaal geen thuiszorg. Maar het ging om de gezamenlijke actie van de huisartsen, Thuiszorg en GGD. Daar heb ik toch nog geen bericht van gehad. Maar op elke vraag had hij een antwoord paraat.”

Dat hij haar geboortedatum bleek te kennen, wekte vertrouwen. ,,Kennelijk is het inplannen van de afspraken van start gegaan. Ik ging mee in de gedachtegang.” De afspraak werd gemaakt: 13 maart , compleet met tijdstip. ,,Er zou een brief volgen die dien ik mee te brengen bij de vaccinatie. En ik moest 71,95 euro overmaken. Dat zou ik van de verzekering terug krijgen. Als ik niet op de afspraak kwam, zouden de kosten voor eigen rekening zijn.”

Ze kreeg een bericht binnen met een betaalver­zoek van 71,95 euro. Ze betaalde, maar meteen daarna sloeg de twijfel toe: ‘Ben ik opgelicht?

73-jarige
De vrouw werd gevraagd om via Ideal – een online betaalsysteem – te betalen. Nadat ze in Whatsapp en op haar mobiel Thuiszorg aan haar contacten toevoegde, kreeg ze een Tikkie binnen van de Bunq bank met een betaalverzoek van 71,95 euro. Ze betaalde, maar meteen daarna sloeg de twijfel toe: ‘Ben ik opgelicht?’

Vaccinatie is gratis
Ja dus, want de vaccinatie tegen corona is gratis. ‘De GGD’s vragen nooit geld voor covid-testen of vaccinaties. Alleen oplichters vragen uit naam van de GGD’s om te betalen. Maak geen geld over, maar meld het bij de politie’, zo laat de GGD Brabant-Zuidoost dinsdag weten aan het ED. Het verhaal van de Eindhovense en soortgelijke signalen waren dinsdag reden voor de GGD’en om dezelfde dag een waarschuwing uit te doen gaan via de landelijke sociale media.

Inmiddels heeft haar bank de Eindhovense laten weten dat het geld niet meer terug te halen is. Ze prijst zich gelukkig dat het geen heel hoog bedrag is. ,,Maar ik vind het wel confronterend dat dit me is overkomen. Vroeger werkte ik bij de bibliotheek, ik ben meegegroeid met alle digitale ontwikkelingen. Maar ja, toen was ik in de vijftig, nu in de zeventig.”

Bronvermelding: Eindhovens Dagblad