De Seniorenraad presenteert in samenwerking met politie en gemeente het zesde artikel in de reeks ‘Veiligheid’

Houd afstand, blijf alert maar houd toch contact

 

Helaas is het coronavirus nog steeds niet onder controle. De maatregelen hebben een grote impact op ons leven. We moeten zorgen dat we de maatregelen goed naleven, maar daarbij niet vergeten om in contact te blijven met elkaar. Daarbij blijft het ook van belang om zeker (online) scherp te blijven op criminele activiteiten.

 

Hulpvraagfraude

Onlinefraude is nog steeds iets wat veel voor komt. Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich onder andere via WhatsApp voor als een bekende zoals je (klein)zoon, vriend/vriendin. Vaak staat in het eerste bericht dat je ‘bekende’ een nieuw telefoonnummer heeft.
Vervolgens wordt gevraagd om hem of haar snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek. Maak nooit zomaar geld over zonder dat je iemand gesproken hebt. Controleer altijd rechtstreeks bij de bekende door zijn/haar oude nummer te bellen. Ben je toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte bij de politie!

 

Babbeltrucs
Ook babbeltrucs komen nog steeds veel voor. Er zijn voorbeelden waarbij wordt aangebeld bij ouderen en verklaard wordt dat de woning ontsmet moet worden vanwege het coronavirus. Of dat iemand van de ‘thuiszorg’ langskomt en aangeeft dat een longonderzoek moet worden gedaan. Ga hier niet in mee! In beide voorbeelden zijn helaas tijdens het bezoek geld en/of waardevolle spullen meegenomen. Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen die je niet kent!

 

CoronaMelder-app
Sinds kort is de CoronaMelder-app te downloaden op je telefoon. Deze app waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest (langer dan 15 minuten) van iemand met corona. Zo kun je  voorkomen dat je mensen in je omgeving besmet. Let op: op oudere telefoons kan het zijn dat je de CoronaMelder niet kunt downloaden vanwege verouderde software. Hopelijk wordt dit probleem snel opgelost.

Let goed op elkaar
Voor iedereen is deze periode zwaar. Of je nou bang bent om ziek te worden of al ziek bent geweest. En ook als je de sociale contacten en het normale leven mist. Aandacht voor elkaar is nu extra belangrijk. Het Steunpunt Coronazorgen helpt hierbij met informatie en tips als je je zorgen maakt over jezelf of over anderen: www.steunpuntcoronazorgen.nl.
We moeten het samen doen!