Voorkom de ziekte van Lyme

In het bos gewandeld? Controleer jezelf op teken!

Teken, je weet wel die kleine beestjes die er uit zien als een spinnetje, kunnen drager zijn van de ziekte van Lyme. Ze worden nu actief, wanneer de temperatuur hoger is dan 7 graden. Ontdek je een teek op je lichaam of dat van een huisgenoot, weet dan wat je te doen staat.
Zo voorkom je eventueel ernstige zenuw-, gewrichts- of hartklachten. Het Rode Kruis heeft een informatief filmpje op haar website https://www.rodekruis.nl/ehbo-wat-te-doen-bij/tekenbeet/ .

Voorkomen van tekenbeten is natuurlijk nog beter. Vijf tips daarvoor:

  1. Gebruik DEET, verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Ben je hiervoor allergisch? Smeer het dan op je schoenen, sokken en onderste deel van je broekspijpen.
  2. Blijf op de paden want teken zitten vooral in struikgewas. Ze laten zich niet uit bomen vallen, wat wel wordt gezegd.
  3. Draag lichtgekleurde kleding zodat het beestje eerder opvalt. Bedekkende kleding maakt het moeilijker om bij je huid te komen. Doe je sokrand over je broekspijp!
  4. Trek speciaal geïmpregneerde Bugsox aan waardoor teken bedwelmd raken en niet naar boven kunnen kruipen of zich vastbijten
  5. Controleer jezelf zodra je thuiskomt, vooral op de warme plekken van je lichaam zoals oksels, liezen en bilspleet. Controleer ook je haargrens, vooral in de nek. En tenslotte kijk in de randen van je ondergoed.

 

Toch een tekenbeet? Verwijder de teek onmiddellijk want hoe langer een teek vastzit, des te groter is de kans op de ziekte. Gebruik nooit alcohol, lucifers e.d. Koop preventief een tekentang en bekijk het Rode Kruisfilmpje voor meer informatie en tips.


Ga je met (klein)kinderen op stap? Uit onderzoek van RIVM en Universiteit Wageningen blijkt dat teken zich bij kinderen veel vaker vastzetten op het hoofd en in de nek (32%) . Bij volwassenen is dat slechts 3% en zit de teek juist vooral op de benen (55% tegen 25% bij kinderen). Een oorzaak hiervoor werd niet vermeld. Circa 25% van de teken wordt op de romp gevonden. Bij kinderen iets vaker dan bij volwassenen. Bron: RIVM, Universiteit Wageningen, NOS naar aanleiding van 2000 meldingen via tekenradar.nl in 2019 en 2020.