Glaasje op? Laat je rijden…….

Alcohol is vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons sociale leven en daarom is het misschien wel eens verhelderend om te weten wat de wet hierover zegt en wat het doet met ons lichaam en onze hersenen. Leon van Meerendonk, eigenaar van LEonS Autorijschool geeft ons de antwoorden.

 

Zoals iedereen inmiddels weet is het gebruik van alcohol in het verkeer en in het bijzonder voor bestuurders, onacceptabel. Vaak hoor je dan ook: “ ik ga wel met de fiets”; dit is echter ook een voertuig en daarin is de wet heel duidelijk.In de wegenverkeerswet 1994 staat duidelijk beschreven wat wel en vooral niet is toegestaan.

Artikel 8 Wegenverkeerswet 1994

1.

Het is een ieder verboden een voertuig te besturen of als bestuurder te doen besturen, terwijl hij verkeert onder zodanige invloed van een stof, waarvan hij weet of redelijkerwijs moet weten, dat het gebruik daarvan – al dan niet in combinatie met het gebruik van een andere stof – de rijvaardigheid kan verminderen, dat hij niet tot behoorlijk besturen in staat moet worden geacht.

2.

Het is een ieder verboden een voertuig te besturen of als bestuurder te doen besturen na zodanig gebruik van alcoholhoudende drank, dat:

  1. het alcoholgehalte van zijn adem bij een onderzoek hoger blijkt te zijn dan 220 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (Ugl), dan wel
  2. het alcoholgehalte van zijn bloed bij een onderzoek hoger blijkt te zijn dan 0,5 milligram alcohol per milliliter bloed.

 

Los van alle wettelijke bepalingen en regels doet alcohol veel met ons lichaam en hersenen. Hoeveel is dan weer afhankelijk van diverse factoren zoals geslacht, gewicht, tijdsduur na inname etc. Maar zelfs al na 2 glaasjes (bier, wijn, jenever) kun je stellen dat enkele nadelige gevolgen van het drinken van alcohol zijn:

  1. Je reageert trager. Normaal is de reactietijd 1 seconde. Bij alcoholgebruik loopt die al snel op naar 2 à 3 seconden. Hoeveel meter heb ik nodig om te stoppen? Je stopafstand is gelijk aan je reactieafstand plus de remweg! Bij een fietssnelheid van 15 km/u heb je dan al gauw 8-12 meter nodig om stil te komen staan.
  2. Je concentratie is minder, waardoor je informatie over het hoofd ziet.
  3. Je gezichtsvermogen wordt beïnvloed, waardoor je last krijgt van zogenaamd “tunnelzicht”.
  4. Je evenwichtsgevoel vermindert.
  5. Alcohol maakt overmoedig en overschatting ligt op de loer.

Hieruit blijkt eens te meer dat gebruik van alcohol, ook als fietser aan strikte regels is gebonden. En om een heel oude uitspraak te gebruiken: “Glaasje op? Laat je rijden!”. Want hoewel je rijbewijs niet gevorderd kan worden als je dronken op de fiets rijdt, kun je wel voor enige uren een rijverbod voor je auto opgelegd krijgen!

 

Overigens is het in onze gemeente op grond van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening), art. 2.50 verboden op of aan de weg alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes e.d. met alcoholhoudende drank bij zich te hebben m.u.v. terras(sen) behorende bij een horecabedrijf of een plaats waarvoor een ontheffing geldt (Art. 1 en 35 van de Drank- en Horecawet).

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of wil je je eigen gebruik eens narekenen? Kijk dan eens op

https://stoprijdenonderinvloednls.jouwweb.nl/reactievermogen

https://www.alcoholinfo.nl/verkeer/hoe-wordt-ugl-omgerekend-naar-promillage