Aan de wandel met een rollator

Heeft u al eens het advies gekregen om met een rollator te gaan lopen? Ik wel, maar, ik begin er nog niet aan. Dat berust op ijdelheid en een foutieve associatie. Ik verbind een rollator ten onrechte met voor oud aangezien worden en ik ben ijdel genoeg om nog voor jong versleten te willen worden.
Waarschijnlijk ben ik niet de enige die zo reageer. Dat verandert er niets aan dat velen van ons vroeg of laat met een rollator zullen lopen.

Laten we wel wezen: dankzij de rollator kunt u een grotere afstand afleggen dan zonder. Dat is een groot voordeel. Nog wat voordelen: je kunt je boodschappen kwijt in een mandje, als je moe wordt, kun je even zitten op het stoeltje dat in een rollator verwerkt zit en je voelt je zekerder bij het lopen.
Van fysiotherapeut Frank de Boer uit Rotterdam neem ik de volgende tips over voor de aanschaf en het gebruik van een rollator.

Aspecten waar je op moet letten bij de aanschaf:
• De prijs: rollators zijn er vanaf € 80. Dan heeft u een degelijke en veilige rollator. Voor een lichtgewicht rollator ligt de prijs hoger, zo rond € 150. Lichtgewicht rollators zijn handig wanneer de rollator regelmatig in de auto getild moet worden. Maar er zijn ook rollators van € 800. Die laatste kunt u onderweg desgewenst eenvoudig ombouwen tot een rolstoel.
• Lichaamsbouw en lengte. De rollator is in hoogte verstelbaar, maar er zijn ook extra hoge rollators. Of juist extra brede. Zorg ervoor dat de rollator past bij uw lichaamsbouw.
• Knijpkracht in uw handen. Met uw handen moet u de rollator op de rem kunnen zetten. Als de kracht in uw handen door b.v. artrose of reuma is verminderd, moet u echt even uitproberen of u de rem naar behoren kunt bedienen.
• Is de rollator makkelijk in- en uit te klappen? Is hij ingeklapt van een formaat dat goed in de achterbak van de auto of in een kast in huis past?
• Bediening van de vergrendeling. Omdat een rollator kan worden ingeklapt, is er een vergrendeling aanwezig tegen ongewenst inklappen. Ook die vergrendeling moet u goed kunnen bedienen.
• Vergoeding mogelijk? Vanaf 2013 is de rollator uit het basispakket van de zorgverzekering verdwenen. Een aantal verzekeraars vergoedt deze nog wel via de aanvullende verzekering.

De rollator in huis
Voor het gebruik van de rollator in huis is het nuttig wanneer uw huis aan een aantal eisen voldoet.
• Er moet b.v. voldoende ruimte zijn voor het lopen met de rollator. Een rollator is al gauw 60 cm breed; er is extra ruimte nodig om te kunnen keren.
• Te veel tafeltjes en kasten belemmeren de doorgang.
• Losliggende kleedjes en snoeren zijn niet bevorderlijk voor de doorgang door de woning. Het meest gunstig is natuurlijk een harde en vlakke vloer (bijvoorbeeld van parket, laminaat of tegels). Laagpolig tapijt is ook mogelijk, mits dat op een harde ondergrond ligt.
• Goede verlichting is van belang. Dan ziet u goed waar u loopt en of er eventueel iets in de weg ligt. Het is aan te bevelen dat het licht in bijvoorbeeld de overloop en badkamer/toilet automatisch aangaat wanneer er iemand beweegt. Dan kunt u uw handen aan de rollator houden.

Veilig over straat
Als u eenmaal een keus heeft gemaakt, is het belangrijk dat u veilig over straat kunt. Belangrijk is dat de rollator goed is afgesteld en de remmen goed werken. Maar ook uzelf kunt bijdragen aan veiligheid. Door in beweging te blijven en stevige schoenen te dragen. Medicijnen en alcohol zijn niet bevorderlijk voor de veiligheid. Verder kan een fysiotherapeut u de belangrijkste richtlijnen van het ‘lopen met een rollator’ bijbrengen. Daar horen zeker de volgende tips bij:
• Stel de handvatten op de juiste hoogte af. Als u achter de rollator staat en u laat de armen losjes naar beneden hangen, dan behoren de handvatten op de hoogte van de polsen te zitten;
• Loop goed tussen de achterwielen in, niet áchter de achterwielen. Als ik rondkijk in Son en Breugel zie ik veel rollatorgebruikers schuin voorover, achter de achterwielen lopen. Dat is niet goed voor uw rug.
• Leun niet te veel op uw rollator als u zit en u wilt opstaan.
• Let erop dat dat de remkabels niet te ver naar opzij uitsteken. U zou daarmee ergens achter kunnen blijven hangen. Er zijn ook rollators te koop waarbij de kabels zijn weggewerkt in de buizen; extra veilig.
• Bent u slechtziend, dan kunt u overwegen de gebruikelijke rood/witte markering van een stok voor slechtzienden en blinden aan te laten brengen op uw rollator. U kunt immers niet met stok en rollator gelijktijdig lopen? Zo zien uw medeweggebruikers dat u hen waarschijnlijk niet ziet.

Onderhoud
Het is belangrijk dat u de rollator goed onderhoudt. Een goede en veilige rollator kan veel ongelukken voorkomen. Laat de remmen dus af en toe controleren, want deze kunnen verslijten. Ook loszittende handvatten kunnen voor problemen zorgen.

Bij twijfel: gewoon proberen
Misschien twijfelt u of een rollator voor u de genoemde voordelen biedt. Probeer een rollator dan eens vrijblijvend uit. Loop er niet alleen mee, maar probeer ook of de zitting goed bevalt en of de rollator goed bestuurbaar is wanneer het mandje vol ligt met boodschappen. Ga bijvoorbeeld eens langs bij een thuiszorgwinkel of bij één van de winkels van de ANWB. En zeg vooral dat u zich vrijblijvend wilt oriënteren. Ga pas tot aankoop over wanneer u echt overtuigd bent van uw keuze.

Josje van de Molengraft
Belangenbehartiger, met dank aan Frank de Boer

Bron: PVGE Nieuwsbrief, december 2015

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *