Ons Gesprek – In gesprek over levensvragen

Met het ouder worden ontstaan vaak levensvragen. Je kijkt terug op je leven, op dingen die zijn gebeurd, op keuzes die je hebt gemaakt. In deze coronatijd kunnen zich nog intensere levensvragen of onzekerheden aandienen. Misschien heb je niet op een voor jou passende manier afscheid kunnen nemen van een goede vriend(in) of je geliefde. Of zit je met iets anders, waar je eens rustig met iemand over wilt praten.

KBO-Brabant heeft speciaal daarvoor een project – Ons Gesprek – opgezet.
In Son en Breugel zijn Josje van de Molengraft en Monique Streur opgeleid om deze gesprekken met je aan te gaan. Josje: ‘Oprechte aandacht en ruimte voor jou; dat mag je verwachten tijdens ons gesprek.’ Monique vult aan: ‘Echt een moment van samenzijn’.

Waarom een gesprek? Allereerst is het helend om je te uiten, helend om te ervaren dat er (zonder oordeel) naar je verhaal geluisterd wordt. De gesprekken met de vrijwilliger leveren verder vaak op dat je nieuwe inzichten krijgt of een situatie leert accepteren. Het kan ook zijn dat je door de gesprekken voor een andere benadering kiest of tot een (andere) oplossing komt.

 

Hoe gaat dit dan?

Als je behoefte hebt aan een goed gesprek over je leven neem je contact op met KBO-Brabant. Dat kan per telefoon: 073 – 644 40 66 of e-mail: info@kbo-brabant.nl.
De intakegesprekken worden gevoerd door een van de geestelijk verzorgers: Rieke Mes, Martien van Duijnhoven of Bart Mudde. Je kunt met hen in het kort bespreken welke vragen je bezighouden, waarna zij vrijwilligers van Ons Gesprek vragen om contact met je op te nemen. De 6 tot 8 gesprekken die de vrijwilliger met je voert zijn gratis, zowel voor leden als niet-leden van de KBO en in coronatijd alleen telefonisch.

 

Wil je zelf vrijwilliger worden?

In Brabant zijn in totaal nu 25 vrijwilligers getraind voor dit project. De meesten van hen zijn of waren werkzaam in het sociale domein en hun beroepsmatige achtergrond loopt uiteen van geestelijk verzorger, theoloog, tot maatschappelijk werker tot verpleegkundige psychiatrie en alles wat daartussen ligt.

Wil je óók dit zinvolle en zingevende vrijwilligerswerk doen? Je kunt hierover overleggen met Edith Mostert, Beleidsmedewerker van KBO-Brabant, emostert@kbo-brabant.nl.

 

ALTERNATIEVEN

Wil je eens een ander ontmoeten voor bijvoorbeeld een gesprek, dan kan dit op een inloopochtend  georganiseerd door ’De Boei’ in de huiskamer van Het Vestzaktheater, Kerkstraat 2, donderdags van 09.00 -12.30 uur. De Boei is onderdeel van de GGzE maar de deur staat open voor iedereen ’die weer graag onder de mensen wil zijn’.

 

Wil je liever anoniem bellen? Dat kan met De Luisterlijn. Dit is een landelijk netwerk van anonieme hulp op afstand. De Luisterlijn is er voor iedereen die ergens mee zit en daarover wil praten. Je kunt zo in een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek je hart luchten of als je daar behoefte aan hebt, worden doorverwezen naar andere hulpverleningsinstanties. Het landelijke nummer 088-07 67 000 of lokale nummer 040-212 55 66 kan dag en nacht op alle dagen van de week, het hele jaar door gebeld worden.