LANGER THUISWONEN

Deel 1 – Woningaanpassingen

Het thema Langer Thuiswonen is bijzonder actueel en kan op diverse manieren worden vormgegeven. In een aantal artikelen zullen wij hier dit jaar op terugkomen op deze pagina.

Aanpassen van de woning met het oog op de veronderstelde ouderdom is één van de manieren. Tijdig beginnen is dan het advies! Wacht niet tot er een moment komt dat al die aanpassingen opeens heel nuttig en nodig zijn. Dan ben je te laat, want verbouwingsrotzooi is dan wel het laatste waar je op zit te wachten. Vaak helaas met een (tijdelijke) uithuisplaatsing tot gevolg. Bedenk: bij een eenvoudige val en gebroken heup of been, kan een trap of drempel al voor heel veel ongemak zorgen!

Het voordeel van tijdig beginnen is veelzijdig. Niet alleen geeft dat meer tijd, je kunt ook beter gewend raken aan je nieuwe huissituatie. Begin met eenvoudige zaken zoals inventariseren wat verbeterd kan worden zoals aangepaste buitenverlichting (met name bij je voordeurslot), het vervangen van drempels, het wegwerken van losliggende snoeren of het voorzien van kleedjes/kleden met antislipstroken. Voor je veiligheid is het goed rookmelders op te hangen in woon- en slaapkamer. Plus een koolmonoxidedetector in de buurt van CV-ketel of kachel.

Eenvoudig te realiseren zijn seniorensloten waarbij het slot – zichtbaar – boven de deurklink zit en niet eronder. Alle sloten in huis, werkend op één sleutel, kan een andere verbetering zijn. Een elektronisch deurslot, al dan niet met beveiligingscamera, is een andere optie.

Gaat je gehoor achteruit, dan is een deurbel met versterkt geluid handig. Er zijn verder deurbellen te koop die elders in huis lichtflitsen geven of een trilling veroorzaken, zodat je weet dat er iemand aan de voordeur staat. Denk ook eens na over een beugel op de voordeur zodat je wel kunt zien wie er is, maar ongenode gasten niet meteen je voordeur kunnen openduwen.

Misschien is het verstandig de keukenkastjes nog eens goed te bekijken. Onderkastdeurtjes kunnen eenvoudig vervangen worden door een ladensysteem waardoor alle producten beter binnen handbereik komen en je niet meer op je knieën hoeft te liggen om een product achterin een kastje tevoorschijn te halen. En is het niet beter de vaatwasser op een andere hoogte te monteren zodat in- en uitruimen praktischer kan geschieden?
Zijn de bovenkastjes eigenlijk allemaal nog wel nodig als er maar voor één of twee personen  gekookt wordt? Verwijderen voorkomt het gebruik van een opstapje en geeft meer licht op het werkblad. Blijven de kastjes hangen, berg daar spullen op die je minder vaak nodig hebt en zorg voor een degelijke (stabiele) keukentrap.

In een keuken kan het van belang zijn de kwaliteit van het licht te verbeteren door meer of feller licht te installeren. Het koken op inductie heeft duidelijke veiligheidsvoordelen ten opzichte van koken op gas, waarbij altijd de kans bestaat dat een pit vergeten wordt uit te draaien met alle gevolgen van dien. Een gasdetector is geen slecht idee wanneer je toch de voorkeur blijft geven aan koken op gas.

Een volgende fase, ingrijpender, kan een interne verbouwing zijn. Hierop komen we een volgende keer terug. In de loop van dit jaar geven we verder tuinverbetertips en willen we ook senioren uit de gemeente aan het woord laten over hun verbouwingstips en -ervaringen. Heb je net aanpassingen in je huis gerealiseerd en wil je je ervaringen met ons delen, dan wordt een mailtje naar communicatie@seniorenraadsonenbreugel.nl of telefoontje naar 06-13516688 erg gewaardeerd.