Geen seniorenzomeractiviteiten 2020

Telefoonkring Seniorenraad succes voor Sonse en Breugelse senioren

Wie nog niet zo lang in Son en Breugel woont zal de term SZA niet veel zeggen. De échte senioren van Son en Breugel weten veelal wel beter! Sinds 2012 hoeft de zomervakantie geen saaie boel te zijn voor ouderen die hun (klein)kinderen hun welverdiende vakantie zeer gunnen, maar zelf vaak wekenlang hun vertrouwde loopje naar familieleden missen of zich wat verlaten voelen door het ontbreken van gezellige telefoontjes of een spelletje. Om van de knuffel nog maar niet te spreken.
Daarnaast zetten veel verenigingen hun activiteiten in de zomermaanden op een laag pitje bij gebrek aan de helpende handen van de vrijwilligers. Kortom: in 2011 heeft de Seniorenraad met de LEVgroep, PVGE, IVN, KBO Son, KBO Breugel en het Chronisch zieken en Gehandicapten Platform de handen ineengeslagen om vanaf 2012 jaarlijks een gevarieerd programma aan te bieden waarin elke senior in Son en Breugel wel iets van zijn/haar gading kon vinden. Met ondersteuning van de gemeente Son en Breugel ontstonden de Senioren Zomer Activiteiten, afgekort SZA.

Van een bordspellenochtend tot een les o.l.v. een fysiotherapeut, van een wandeling tot een fietstocht, van gedichten schrijven tot een lezing met diapresentatie van de Heemkundekring en van stoelyoga tot sjoelen. Niet vergeten mogen worden de scootmobieltochten. En velen genoten van de leuke muzikale afsluitingen van o.a. Rob des Bouvrie en Theo Spanjers of BSA Music. Het leverde nieuwe contacten op en men kon eens vrijblijvend deelnemen aan activiteiten van anderen, want naast genoemde organisaties werd veel medewerking geboden door lokale instellingen. Doel was nooit om zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd op de been te krijgen maar wel om zoveel mogelijk verschillende deelnemers te bereiken met een activiteit die bij hun belangstelling aansloot.

Afgelasting zomer 2020

Maar dan slaat dit jaar het coronavirus ongemeen hard toe, ook in de samenleving van Son en Breugel. De koppen waren natuurlijk al lang weer bij elkaar gestoken om in de aanstaande zomer de succesreeks voort te zetten. Helaas moest Els Voogt, voorzitter van de werkgroep Welzijn, laten weten dat de SZA in 2020 niet doorgaan. Dit besluit is samen met de LEVgroep genomen. De voornaamste redenen zijn dat het op dit moment onmogelijk is om met elkaar te overleggen en een gevarieerd programma in elkaar te zetten, te meer daar het, op het moment dat dit besluit viel, nog volstrekt onduidelijk is/was welke van de coronamaatregelen gehandhaafd blijven of vervallen (zijn).

Telefoonkring

Gelukkig heeft Els ook goed nieuws. Nu de wekelijkse koffieochtenden (woensdag in Braecklant en vrijdag in De Boerderij) door het coronavirus zijn stopgezet, bellen de gastvrouwen met grote regelmaat naar trouwe bezoekers van deze ochtenden om toch even een babbeltje te hebben en te horen of er nog hulp geboden kan worden.
In het begin wat schoorvoetend, maar naarmate de coronaperiode langer duurt, melden steeds meer senioren zich op het telefoonnummer van Els (0499) 47 52 00 of per e-mail e.voogt7@upcmail.nl . Els benadrukt dat IEDEREEN die de koffieochtenden bezocht, zich nog steeds mag melden èn dat dit natuurlijk eveneens geldt voor oud-bezoekers. De gastvrouwen staan in deze onwerkelijke coronaperiode graag voor u klaar!!