GREEP uit de GIDS: de BIBLIOTHEEK

In de bibliotheek kunt u véél meer dan alleen boeken lenen. Er zijn o.a. een Geheugenbibliotheek en een Taalpunt; verder vindt u tal van naslagwerken ter inzage voor iedereen (ook niet-leden).  SonenBreugelVerbindt verzorgt hier gratis cursussen DigiD en workshops MijnGezondheid.net, het digitale systeem van Medisch Centrum De Linden.

De bibliotheek is een van de bijna 40 onderwerpen uit onze Seniorengids. Hieronder als ‘greep uit de gids’ dit hoofdstuk. Benieuwd naar de rest? De gehele tekst staat op deze site.   Speciaal voor inwoners zonder computer verschijnt jaarlijks ook een papieren versie; deze oplage wordt, met dank, gefaciliteerd door de gemeente.

De nieuwe Seniorengids 2020 is weer verkrijgbaar bij het CMD, Europalaan 2.

BIBLIOTHEEK

De bibliotheek is gehuisvest in het Vestzaktheater (Kerkstraat 2, Son). Er is een collectie:

  • leesboeken (romans en verhalenbundels);
  • informatieve boeken over gezondheid, erfrecht, belastingen, pensioenen, reizen, enz.;
  • hobbyboeken (o.a. tuinieren, computer);
  • naslagwerken (gratis) op de computers (o.a. consumentengids, krantenbank, informatie Rijksoverheid);
  • GROTELETTERBOEKEN, luisterboeken en daisy-roms voor slechtzienden; voor andere leeshulpmiddelen kan men u verwijzen naar gespecialiseerde organisaties, zoals Dedicon (v/h Federatie Ned. Blindenbibliotheken) of de Stichting Aangepast Lezen.

Ook zijn er regelmatig informatiebijeenkomsten en lezingen. SonenBreugelVerbindt verzorgt er gratis cursussen (zie hoofdstuk DigiD) en workshops MijnGezondheid.net, het digitale systeem van Medisch Centrum De Linden.
Als u slecht ter been bent, kunnen vrijwilligers de boeken aan huis bezorgen (zie ook E-books, hieronder).
De bibliotheek is een openbare voorziening, dus u kunt vrijblijvend binnenlopen om een tijdschrift of krant in te zien of een expositie te bezoeken. Als u boeken of andere materialen wilt lenen, moet u lid zijn. Uitgebreide abonnementsmogelijkheden van € 23 tot € 54. Meer informatie bij de balie of op de site www.bibliotheekdommeldal.nl.

Openingstijden: maandag 14.00 tot 20.00 uur, dinsdag t/m vrijdag 14.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur; tel. 473033.
De bibliotheek is (onbemand!) óók open van 11.00 tot 14.00 uur, zodat u naar de leeszaal kunt of zelf boeken kunt scannen en meenemen.

 

E-books
Via www.bibliotheekdommeldal.nl kunt u niet alleen de uitleentermijn verlengen van geleende materialen, maar ook e-books downloaden voor e-reader, tablet of laptop; met de e-book-App zijn meer dan 10.000 titels beschikbaar van de landelijke, gezamenlijke bibliotheken. U kunt in de bibliotheek een e-reader lenen om te kijken of digitaal lezen u bevalt. Er worden ook regelmatig e-book-spreekuren gehouden; dan kunt u uw vragen stellen.

 

Geheugenbibliotheek
In de bibliotheek is een Geheugenbibliotheek aanwezig. Hier zijn (foto)boeken, spellen en DVD’s beschikbaar als hulpmiddel om dichter bij de belevingswereld van mensen met dementie te komen.
Een pasje kost slechts € 3. De geheugenbibliotheek is open op maandag van 14.00 tot 20.00 uur, dinsdag t/m vrijdag 14.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur.


Taalpunt
Het Taalpunt is de plek binnen Son en Breugel waar mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen, worden geholpen door betrokken vrijwilligers. Als ter plekke helpen niet lukt, worden ze door hen met de juiste instantie in contact gebracht. U kunt iemand in uw eigen omgeving herkennen aan de volgende situaties: hij/zij bestelt bijvoorbeeld altijd hetzelfde als u, is heel vaak de bril kwijt of neemt niet trouw de medicijnen in.
Wellicht is deze persoon laaggeletterd en vormen taal en cijfers te grote struikelblokken. Laaggeletterdheid heeft een flinke impact op iemands leven en beïnvloedt veel zaken, van gezondheid tot sociaal welzijn. Het Taalpunt wil daar iets aan doen. Dus als u iemand kent die aan bovenstaande omschrijving voldoet, kunt u samen met hem of haar naar het Taalpunt komen; als u zelf iets zou willen betekenen, bent u ook van harte welkom.
Open elke donderdag van 10.30 tot 12.00 uur in het Vestzaktheater / de Bibliotheek; e-mail taalpuntsonenbreugel@bibliotheekdommeldal.nl

 

Nevenvestiging in Berkenstaete
In het Atrium van woonzorgcentrum Berkenstaete is een nevenvestiging van de bibliotheek. De bescheiden collectie is ook bedoeld voor buurtbewoners. Openingstijden: woensdag 9.30 tot 11.30 uur, vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur.