De pompoen

In de 16e eeuw werd de vrucht vanuit Midden- en Zuid-Amerika in Europa geïntroduceerd. Nu, eeuwen later, worden de vele soorten geteeld in over heel Europa verspreide kwekerijen. Ze zijn niet allemaal eetbaar. Maar met hun soms meterslange stengels, bloemen en kleuren kunnen ze de herfsttuin opfleuren. Op culinair gebied is het gebruik van de eetbare soorten ongekend veelzijdig, bijvoorbeeld voor het bereiden van soepen, ovenschotels en taarten. In Amerika eten de kinderen een laagje pompoenpuree op hun boterham. Er valt nog veel meer te genieten. Vooral deze maand zien we her en der de resultaten van de hobbytelers uitgestald langs de weg. Ooit zijn manshoge pompoenen geteeld met een doorsnee van meer dan een meter en een gewicht van 1000 kilo. De avond van Halloween, 31 oktober, worden de felgekleurde, uitgeholde en uitgesneden pompoenen met een brandend kaarsje erin bij de voordeur gezet. In vroeger tijden met de gedachte dat boze geesten het huis voorbij zouden gaan, nu als decoratie bij het ietwat vreemde feest van Halloween.