COLUMN: OKTOBER WIJNMAAND

Wijn, product van een eeuwenoude cultuur. De bron wordt gezocht in de Kaukasus. Door handel met Libanon en Palestina kwam met de kennis de druivenstok via Egypte terecht in Griekenland.

 

Wijn komt in de Bijbel veelvuldig ter sprake. Jezus veranderde water in wijn en ook buiten de Bijbel kennen we bijvoorbeeld de verering van de Griekse God Dionysus (Bacchus).

 

Anno 2020 worden in vrijwel geheel Nederland het hele jaar door wijnfeesten gehouden die garant staan voor toffe muziek, lekker eten en drinken, kortom gezelligheid. Voorbeelden: de Westergasfabriek in Amsterdam, de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar of de botanische tuin Hortus Nijmegen. Het grootste Nederlandse wijndorp Groesbeek (22 ha wijngaarden) kent sinds 2007 een driedaags internationaal wijnfeest inclusief wijnmarkt en -workshops.

 

Waarom juist de maand OKTOBER tot wijnmaand is bestempeld? De naam is afkomstig uit Frankrijk waar op 22 september 1792 de Eerste Franse Republiek werd gesticht. Een nieuwe kalender werd toen uitgeroepen waarbij Vendémiaire , hetgeen wijnmaand betekent, de eerste maand was. In verband met schrikkeljaren begon de maand op 22, 23 of 24 september en eindigde op 22,23 of 24 oktober. Juist dus in de periode van de wijnoogst.

 

Blijft nog een belangrijke vraag staan: zal het coronavirus ook de geplande festivals verstoren of onmogelijk maken? Dan zullen we ons eigen feestje gaan vieren met een goed glas wijn, een toost op betere tijden en met de nodige afstand tot elkaar.